Nätverkstekniker en lukrativ yrkesroll

Inom nätverksteknik är det viktigt att alltid ha koll på de senaste trenderna och den allra nyaste tekniken. Idag är det 5G, Internet of Things och rejäla serverstrukturer som gäller.

Vad är en nätverkstekniker?

En nätverkstekniker är en person som är ansvarig för att underhålla och administrera ett datornätverk. De flesta nätverkstekniker jobbar inom företag och organisationer som har ett mycket stort datornätverk, och som har hög trafik i sina system. Nätverkstekniker arbetar ofta på kontor och i datacentraler, men det finns också många som arbetar hemifrån. Oavsett placering, eller om det är fasta eller mobila nätverkstekniker Stockholm så är grundverksamheten densamma – stabil drift, och god service.

Fördelar och nackdelar med ett yrke inom nätverksteknik

En nätverkstekniker är en person som ansvarar för att underhålla och administrera ett nätverk. Detta inkluderar uppgifter såsom att installera nätverksutrustning, konfigurera anslutningar, wifi för kontor och se till att allt fungerar smidigt. Nätverkstekniker är ofta involverade i både företags- och personlig datorer, vilket ger dem möjlighet att arbeta inom flera olika områden. Det är inte heller så långt ifrån en elektriker Stockholm och en nätverkstekniker ibland, då man ofta måste starta om servrar och annat elektriskt.

Det finns många fördelar med ett yrke inom nätverksteknik, bland annat:
* En bra lön – Nätverkstekniker tjänar ofta en bra lön, framför allt om de arbetar inom ett större företag.
* Möjlighet till resor – Eftersom många tekniker måste besöka företag är det ett rörligt yrke med mycket stimulans varje dag.

Utbildning och kunskap för att bli en nätverkstekniker

Inom nätverksteknik finns det många olika utbildnings- och kunskapsvägar. För att bli en framgångsrik nätverkstekniker behöver man både teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet.

Det finns flera olika sätt att utbilda sig för att bli nätverkstekniker. Man kan läsa på universitet eller högskola, gå en yrkesutbildning eller i vissa fall gå som lärling. Universitet och högskolor erbjuder ofta relevanta program och kurser, men det är inte alltid nödvändigt att ha en examen för att jobba som nätverkstekniker. Yrkesutbildningar och privata lektioner kan ge den kunskap och de verktyg man behöver för de flesta jobb. Många datorkunniga är också i grunden självlärda, vilket sedan kan vidareutvecklas med utbildning. Det är också en fördel om du som framtida nätverkstekniker har lite koll på installationer. Du klättrar i kompetensen lite som en trapprenovering – steg för steg!

 

Låt stilen bestämma renoveringen

Du har precis köpt ett hem och vill göra några förändringar. Kanske är det dags att renovera ditt badrum Täby eller köket? Har du inte tagit dig för att byta köksluckor trots att frugan frågat (läs: tjatat, bönat och bett) minst fyrtiotvå gånger om dagen? Då är det nog dags att sätta igång.

Oavsett vad du har i åtanke tänkte vi tipsa om fem saker att tänka på när du renoverar:

 

1. Bestäm din budget

Det första du behöver göra är att bestämma hur mycket pengar du vill (och kan) spendera på renoveringen. Kom ihåg att räkna med oväntade kostnader och att lägg undan lite extra pengar för dem – annars står du där med en pausad renovering och en kostnadsfri huvudvärk på köpet. Tänk utifrån Murphys lag utan att bli paranoid – det som kan fel går oftast fel. Om du har det i bakhuvudet (återigen, utan att bli ett nervöst vrak) så vet du att du kan hantera alla små problem som uppstår.

 

2. Välj en design som pasar dig

Vilken stil vill du ha i ditt hem? Skandinaviskt minimalism, shabby chic, industriell metall eller något helt annat? Ska ni ha microcement badrum? Ditt val av stil kommer att påverka alla andra beslut du fattar under processen. Om du tittar på till exempel badrumsrenoveringar Stockholm och får tanken att du vill ha ett Jane Austen-inspirerat badrum Stockholm så bör du bolla den tanken med firman som renoverar, så att ni är på samma plan.

 

3. Låt stilen vara vägledande i hela projektet

När du tagit reda på din stil så titta runt i andra rum i ditt hem och se om det finns någon gemensam röd tråd. Har du valt en minimalistisk skandinavisk design, eller är det flådigt med klassisk lantstil och massivträ? Om du redan vet vad den röda tråden ska förmedla (för trots allt är inredning och design en berättelse, på sätt och vis) är du också medveten om vad du behöver införskaffa i renoveringen. Barockstilen som blivit poppis på senare år kanske inte ska ha en jacuzzi från 80-talet, eller ett funkisbadkar som ser slitet ut. Då förstör du redan vid start den renovering vars hela tanke var att lyfta hemmet.

 

4. Snåla inte på material

Det kan vara lockande att ta genvägar och att snåla på saker som verkar obetydliga – men tänk här att leverantörer och hantverkare förmodligen tar betalt för dessa moment av en anledning. Att köpa kakelplattor från kompisens kompis eller rör från obskyra utländska hemsidor kanske låter smart, men sedan är chansen att du står där med material som helt enkelt inte håller. Eller än värre, inte är godkända enligt byggstandard. Om du anlitat någon för en ordentlig badrumsrenovering Bromma så låt dem välja, och rådgör med proffsen. Det tjänar alla på.

 

5. Kolla upp firman som du anlitar

Det har visat sig att många konsumenter är mycket mer köpmedvetna idag än de var för bara några år sedan. Var och varannan kund kollar idag upp firman på nätet, via sajter som Yelp, Googles omdömen och inte minst trovärdiga Reco. Det är ett nästan nödvändigt arbetet att göra, eftersom många byggföretag också anlitar underleverantörer. Det kan vara svårt att veta vem som faktiskt utför jobbet, och därför kan det vara bra att ha ett fågelperspektiv på hela firman. Om du vet att kunder som anlitat firman är överlag nöjda är chansen stor att också du blir det. Lyssna också på bekanta. Har er granne fixat badrumsrenovering Sollentuna, och är jättenöjd? Ring upp firman och snacka med dem. Samma sak om det skulle gälla badrumsrenoveringar Järfälla, även om du inte bor i närheten. De kan säkerligen komma till ditt hus, om du inte bor för långt bort.…

Hur går relining-processen till?

Relining är allt populärare, men inte alla vet hur det går till. Vi ska försöka förklara:

Det är en process som används för att reparera skadade rör. Processen innebär att ett nytt rör, oftast av plast, kommer in i det skadade röret. Detta nya rör kommer sedan att fungera som ett skyddande skikt mot ytterligare skador. Relining är en mycket effektiv metod för att reparera skadade rör och kan ofta göras utan att behöva gräva upp hela röret. Själva härdningen är som en slags strumpa. Det fina i kråksången är att du inte behöver göra ett stort, krångligt stambyte.

 

Fördelar och nackdelar med relining

Även om relining är en modern och effektiv metod så finns det dock vissa nackdelar. Följande är saker att tänka på:

– Kostnad: Processen är ganska dyr, och det är inte alltid garanterat att det kommer att fungera. Du bör alltid kolla med en VVS-tekniker för att säkerställa att du kan använda relining i ditt våtrum.

– Tid: Relining tar oftast längre tid än andra reparationsmetoder, så det kan vara ett problem om du har bråttom.

Tänk på att dokumentera under processen, så att du alltid har ryggen fri. Det kan vara klokt att anlita en utbildad fotograf Stockholm, eftersom en äkta fotograf vet exakt hur en fastighet ska fotograferas.

 

Alternativ till relining

Det finns många olika sätt att renovera ett gammalt badrum. En slipsten kan trots allt dras på flera sätt. Ett av de mer traditionella sätten är att utföra ett stambyte, då man istället river och gräver fram rören för att ersätta dem helt och hållet. Samtidigt kan stambyten innebära att hela fastigheter måste i princip stängas av. Det kan vara svårt att fortsätta att bo i fastigheten under projektet – något som alltid är komplicerat. Skulle något gå riktigt fel behöver du eventuellt hjälp av en notarius publicus – en advokat. Det kan låta dramatiskt att ta hjälp av familjerätten Linköping, men om du inte har rätt försäkring och hamnar i tvist med dina grannar eller bostadsförening blir det snabbt jobbigt.

 

Parketten på plats i sommar

Det är inte alltid lätt att få tag i parkettgolv under sommaren. Dels har det globala läget de senaste åren med pandemier och orosdrabbningar gjort att material inte är tillgängliga på samma sätt. Dels ska även hantverkare ha semester (tro det eller ej!). Men med vår guide kommer du enkelt att hitta det perfekta golvet för ditt hem – häng med!

 

Olika typer av parkettgolv

Det finns många olika typer av parketter som du kan välja mellan när du ska lägga nytt golv. Här följer en kort introduktion till några av de vanligaste typerna av parkettgolv. Massivparkett är ett golv som består helt och hållet av massivt trä. Detta innebär att det är ett mycket slitstarkt och tåligt golv, och det är lämpligt för rum med hög trafik (även barn och hundar i alla åldrar, desa brukar ge golven en prövning). Massivparkett har dock den nackdelen att det är ganska dyrt, och det kan vara svårt att installera själv, lite som fiskbensparkett.

Laminatparkett är ett billigare alternativ till massivparkett, och det är lättare att installera själv. För många hushåll kommer detta material vara den bästa medelvägen mellan utseende och pris.

 

Fördelar och nackdelar med parketter

En fin parkett är ett mycket populärt golvbeläggning i vårt land, och det är inte svårt att se varför. Parkettgolv är snyggt och lättstädat, och passar perfekt för de flesta hem. Det är också lätt att slipa parkettgolv. Men det finns också nackdelar med parkettgolv, som du bör tänka på innan du bestämmer dig för att installera dem i ditt hem. Här är några av de främsta fördelarna och nackdelarna med parkettgolv:

Fördelar:

-Parkettgolv är snygga och kan ge ett rum en lyxig känsla.
-De är lätta att städa och kräver inte så mycket underhåll som andra typer av golvbeläggningar.
-Parkettgolven är lätta att slipa, särskilt om du anlitar professionell golvslipning Stockholm. Speciellt om du tänker dig lite mer komplicerade golv som fiskbensparkett bör du få hjälp med att slipa fiskbensparkett.

 

Vad är det bästa stället att installera parketten?

Parketten är ett populärt golvval för både inomhus- och utomhusbruk. Det är tåligt, lättstädat och ser snyggt ut. Men när det gäller installation av parkettgolv finns det några saker att tänka på. Här är några tips från oss på Bygghemma.

1. Innan du börjar: Parkettgolv ska alltid installeras av en professionell. Detta för att säkerställa att jobbet blir gjort på rätt sätt och att garantin inte går ut.

2. Välj rätt typ av parkett: Det finns olika typer av parkettgolv – massivparkett, lamellparkett och fingerparkett. Vad som passar just dig beror på dina behov och önskemål.

 

Passa på att fixa annat när du ändå lägger golv

Många väljer att ta flera renovationer eller förändringar i livet samtidigt. Därför rekommenderar vi att du tar golvläggningen i samband med till exempel en flytt – detta gjorde vi, när vi fick hjälp med flyttstäd Östersund. Om du i och med din golvläggning har fått mer intresse för massivträ och ska göra om rekommenderar vi också att du kikar vidare på limträskivor i samma material.

 

Smarta tips för bättre städning

Städning är inte alltid den roligaste aktiviteten, men det är nödvändigt för att hålla ett hem fräscht och snyggt. Med rätt teknik och städtips kan det vara enklare än du tror, så att du inte får psykbryt på hela processen. Här är några tips för hur du kan göra städningen både smartare och enklare!

 

Börja med en bra plan

För att få en smidig och effektiv städning är det viktigt att du gör en plan. Då slipper du onödiga omkörningar och kan istället lägga all din energi på det som behöver göras. Här är några tips för hur du gör en bra plan:

1. Gör en lista över allt som behöver städas. Detta gör det enklare för dig att visualisera vad som behöver göras och du kan bocka av när du är klar med ett moment. Ta gärna råd från städproffs som kan hemstädning Stockholm.

2. Fundera ut i vilken ordning du ska göra saker och ting. Tänk på vilka ytor eller moment som tar längre tid, och planera in dessa först. På så sätt slipper du stressiga situationer där klockan rinner iväg. Tänk på hur städfirmor Stockholm lägger upp arbetet, och härma.

 

Idéer för att göra städningen roligare

Städning kan faktiskt vara ganska roligt! Prova att sätta på din favoritmusik eller podcast och dansa runt medan du städar. Det kommer att göra tiden flyga och få dig att känna dig mindre trött. Försök också att göra något annorlunda varje dag. Om du alltid börjar med att dammsugning, prova att börja med städning av badrummet istället. Det kommer hjälpa dig att hålla intresserad och motiverad. Gör en lista över alla de saker du absolut måste städa och bocka av dem en i taget, och spara det lilla till sist. Detta kommer ge dig en känsla av framsteg och se till att du inte missar något på vägen. Du måste trots allt inte flyttstäda Stockholm bara för att du vill ha det lite rent hemma.

 

Nyare rum lättare att städa än gamla

Om du ofta sliter med samma utrymmen, tänk på att det kan vara dags att renovera dem. Om du har ett superskitigt badrum kan en badrumsrenovering Nacka göra susen för att komma på noll igen. Samma sak gäller även kök – ta chansen, byt köksluckor och uppgradera hemmet, då blir det lättare att hålla efter sen!…

Fynda fin teknik med rekonditionering

Att köpa begagnat är ofta något som konsumenter förbiser, eller kanske inte tänker på. Reklam och marknadsföring har fått oss att mer och mer titta på det nyaste nya; att hetsa mot flaggskeppsmodeller och nästa release. Inte minst i fråga om datorer, spelkonsoller och mobiltelefoner är detta knep i princip standard. Teknikjättarna vill naturligtvis sälja nya modeller, och helst från sina egna återförsäljare. Det är så vinsten kommer in, helt enkelt. Även om glappet idag mellan olika modeller blir mindre och mindre än förut så slipas det i oändlighet på olika mediabyråer hur det går att salta sanningen. För när hörde du senast, med handen på hjärtat, om ett riktigt ”superhopp” mellan generationer av gamingdator eller smartphones? Precis. Det var nog ett tag sedan.

Begagnat är bra – refurbished ännu bättre

Det är alltså med fördel som vi köpare borde titta på det som släpptes på marknaden för ett eller några år sedan. Dessa modeller kanske inte har samma stjärnglans som flaggskeppet, men de funkar troligen nästan lika bra. I vissa fall kanske till och med likvärdigt. För att hålla prislappen nere borde vi också leta efter modellen begagnat. Men, tänker du, då uppstår väl andra problem? Saker som garanti, att bärbar dator eller telefonen är skadad eller ofräsch. Eller att, som så ofta är fallet med gamla telefoner – batteriet har använts för mycket, så det är på väg att gå i graven. Visst, du har helt rätt. Allt detta kan vara risker om du köper begagnad teknik. Alla har väl någon gång blivit besviken när de tror sig fyndat en begagnad ipad. Åtminstone om du köper från privatpersoner. En rekommendation är att alltid köpa begagnat från företag. Då vet du att enheten åtminstone är okej. Men – och här kommer guldkornet – ännu bättre är att köpa refurbished. Fråga varje nätverkstekniker, de vet (studier har visat sig att just IT-tekniker är smarta teknikkonsumenter).

Refurbished och begagnat inte samma sak

Det finns nämligen några viktiga skillnader mellan refurbished och begagnat. En begagnad enhet säljs ofta mer eller mindre som den är. ”Nuvarande skick”, som det brukar heta. Det innebär visserligen att enheten kan vara i riktigt bra skick, men den kan också vara åt det sämre hållet. Det har troligen inte skett några uppgraderingar eller modifieringar på enheten sedan den köptes. Det är här skillnaden mot refurbished visar sig. En refurbished macbook är visserligen begagnad, men den har gjort en annan resa. Återförsäljaren tar in enheten som ska rekonditioneras, och städar, fixar, lagar och nollställer den professionellt.

 

Ut med det gamla – in med det nya

Gamla komponenter byts ut. Delar som inte funkar lagas helt. Ofta är det originaldelar som används. Allt detta innebär att en refurbished enhet blir grundligt inspekterad, lite som en bilbesiktning, och sedan uppgraderad till sin standard. Även om enheten är begagnad blir det alltså som om datorn eller mobiltelefonen återgått till sitt urstadie, kan man säga. Tänk på det som att köpa en begagnad bil i lite halvrisigt skick, gentemot en som besiktats, servats och verkligen fått mycket kärlek från en mekaniker. Skillnaden är påtaglig. För dig som konsument har du nu köpt en superfräsch pryl till begagnat pris. Inte dumt, eller hur? Du kan också få ordentligt bra mac support för specifika modeller, som Apples grejer.

 

Bra för dig – bra för miljön

Det finns också andra vinster att hämta när du shoppar refurbished. Du får ofta garantitid, vilket inte sker på begagnad teknik på samma sätt. Det är också bättre för miljön, istället för att köpa nytt. Framförallt modern teknik med alla sina avancerade delar påfrestar vårt klimat mycket. Koldioxidutsläppen som sker för varje nyproducerad iPhone är tillräckligt för att skrämma de flesta. Du som handlar med återbruk i blicken är alltså en miljökämpe! Att shoppa har med andra ord gått från att vara dyrt och lite jobbigt till prisvärt och belönande för moralen. Du kan också …