Inom nätverksteknik är det viktigt att alltid ha koll på de senaste trenderna och den allra nyaste tekniken. Idag är det 5G, Internet of Things och rejäla serverstrukturer som gäller.
Vad är en nätverkstekniker?
En nätverkstekniker är en person som är ansvarig för att underhålla och administrera ett datornätverk. De flesta nätverkstekniker jobbar inom företag och organisationer som har ett mycket stort datornätverk, och som har hög trafik i sina system. Nätverkstekniker arbetar ofta på kontor och i datacentraler, men det finns också många som arbetar hemifrån. Oavsett placering, eller om det är fasta eller mobila nätverkstekniker Stockholm så är grundverksamheten densamma – stabil drift, och god service.
Fördelar och nackdelar med ett yrke inom nätverksteknik
En nätverkstekniker är en person som ansvarar för att underhålla och administrera ett nätverk. Detta inkluderar uppgifter såsom att installera nätverksutrustning, konfigurera anslutningar, wifi för kontor och se till att allt fungerar smidigt. Nätverkstekniker är ofta involverade i både företags- och personlig datorer, vilket ger dem möjlighet att arbeta inom flera olika områden. Det är inte heller så långt ifrån en elektriker Stockholm och en nätverkstekniker ibland, då man ofta måste starta om servrar och annat elektriskt.
Det finns många fördelar med ett yrke inom nätverksteknik, bland annat:
* En bra lön – Nätverkstekniker tjänar ofta en bra lön, framför allt om de arbetar inom ett större företag.
* Möjlighet till resor – Eftersom många tekniker måste besöka företag är det ett rörligt yrke med mycket stimulans varje dag.
Utbildning och kunskap för att bli en nätverkstekniker
Inom nätverksteknik finns det många olika utbildnings- och kunskapsvägar. För att bli en framgångsrik nätverkstekniker behöver man både teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet.
Det finns flera olika sätt att utbilda sig för att bli nätverkstekniker. Man kan läsa på universitet eller högskola, gå en yrkesutbildning eller i vissa fall gå som lärling. Universitet och högskolor erbjuder ofta relevanta program och kurser, men det är inte alltid nödvändigt att ha en examen för att jobba som nätverkstekniker. Yrkesutbildningar och privata lektioner kan ge den kunskap och de verktyg man behöver för de flesta jobb. Många datorkunniga är också i grunden självlärda, vilket sedan kan vidareutvecklas med utbildning. Det är också en fördel om du som framtida nätverkstekniker har lite koll på installationer. Du klättrar i kompetensen lite som en trapprenovering – steg för steg!